Ilmanvaihto suojaa tartunnoilta

Hyvä ilmanvaihto suojaa tartunnoilta – ilmanpuhdistin on osaa hyvää ilmanvaihtoa

Huonosti järjestetyn ilmanvaihdon vuoksi pisaratartuntana leviävä tauti tarttuu ihmisestä toiseen tehokkaammin kuin jopa ilman minkäänlaista ilmanvaihtoa. Oikeanlaisella ilmanvaihdolla puolestaan voidaan ehkäistä tartuntoja. Hyvän ilmanvaihdon vaikutusta voidaan lisätä pienhiukkasia poistavalla, asianmukaisella ilmanpuhdistimella.

Käytännön esimerkki virusta levittävästä ilmanvaihdosta on usein ulkomailla nähtävä, seinälle asennettu ilmastointilaite, joka puhaltaa ilmaa ihmisten päiden tasolla. Vaikutus on samanlainen kuin aivastuksella: virusta kantavat hiukkaset leviävät tehokkaasti ilmavirran mukana ympäri huoneistoa.

Helsingin Sanomat kirjoitti elokuussa 2020 Kiinassa tehdyistä havainnoista ilmanvaihdon vaikutuksesta koronaviruksen leviämiseen. Tutkijat uskovat yhdessä pöydässä istuneen viruksen kantajan tartunnan levinneen ilmastointilaitteen tuottaman ilmavirran mukana kahteen naapuripöytään.  Näissä kolmessa pöydässä istuneista yhdeksän sai tartunnan, muualla ravintolassa tartuntoja ei tapahtunut.

Tällainen ilmanvirran synnyttäjä, eli sitä myötä pisaroiden levittäjä, on myös perinteinen pöytätuuletin.

Tosin tässä tapauksessa ei voida oikeastaan puhua edes ilmanvaihdosta, vaan enemmänkin ilmansiirrosta. 

Hyvä ilmanpuhdistin on osa hyvää ilmanvaihtoa

Ilmanvaihdossa on kyse sisäilman vaihtumisesta: huoneistosta poistettava ilma korvataan ulkoilmalla.

Kun sisäilmaa vaihdetaan paljon, puhutaan tilan huuhtelusta. Suomalaisten kiinteistöjen ilmanvaihto ei onneksi perustu aikaisemmin mainittuun ”puhuri päin naamaa” -tekniikkaan, vaan meillä ilmanvaihtojärjestelmät ovat pääsääntöisesti korkealaatuisia. Tällöin niitä voidaan käyttää myös viruksen leviämisen torjuntaan.

Eurooppalaisten LVI-järjestöjen -liitto REHVA julkaisi keväällä 2020 yhteenvedon, jossa todetaan Ilmanvaihdon olevan keskeinen tekijä sisäilmassa leijuvien virusten poistamisessa. Ilmanvaihto tulisi käynnistää julkisissa tiloissa huuhteluvaikutuksen aikaansaamiseksi kaksi tuntia ennen kuin tilaa käytetään. Tämän jälkeen tehokkaan ilmanvaihdon pitäisi olla käynnissä koko päivän ajan.

Lisäksi raportissa todetaan, että hyvää ilmanvaihtoa vastaavan vaikutuksen voi saada aikaiseksi myös ilmanpuhdistimella, mutta vain kun ilmanpuhdistin on tarpeeksi tehokas, ja se kuuluu niin sanottuun HEPA-luokkaan. REHVA kehottaakin välttämään isoissa tiloissa hinnaltaan edullisimpien, elektrostaattiseen suodatusjärjestelmään perustuvien laitteiden käyttöä niiden tehottomuuden takia.

”kuluttajille myydään aivan liian pieniä tai jopa vaarallisia laitteita”.

Lvi-tekniikan emeritusprofessori Olli Seppänen toteaa Helsingin Sanomille, että ”kuluttajille myydään aivan liian pieniä tai jopa vaarallisia laitteita”. Hänen mukaansa on tärkeää tarkistaa huoneilmanpuhdistinta hankittaessa, että laite täyttää Allergia-, iho- ja astmaliiton vaatimukset. (HS 30.7.20)

Harva ilmanpuhdistin täyttää allergiakriteerit

Allergia-, iho- ja astmaliitto voi myöntää allergiakriteerit täyttävälle laitteelle niin sanotun Allergiatunnuksen. Kriteerit on laadittu yhteistyössä ulkopuolisten asiantuntijoiden ja puolueettomien tutkimuslaitosten tutkijoiden kanssa.

Allergiatunnus.fi-nettisivulla ollaan samaa mieltä REHVAn kanssa markkinoilla olevien ilmanpuhdistimien laadusta: ”Moni laite on melko tyylikäs, mutta tehoa niissä ei ole useinkaan riittävästi.” Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimusten mukaan harva laite täyttää allergiakriteerit.

Laitevertailuissa, jotka liitto aloitti 20 vuotta sitten, testit tehtiin aikaisemmin liian isolla partikkeli- eli hiukkaskoolla. Nykyisin Allergiatunnuksen saaneiden laitteiden pitää pystyä suodattamaan 0.3 mikrometrin kokoisia pienhiukkasia. Laitteet, joille on myönnetty Allergiatunnus, löytyvät myös tunnuksen nettisivulta.

Euromate VisionAir1:lle on myönnetty Allergiatunnus seuraavin perustein: ”Tuotteessa on erittäin tehokas ja riittävä puhtaan ilman tuottoaste suuriin tiloihin eli kouluihin, päiväkoteihin, sairaaloihin, toimistoihin ja liiketiloihin. Hyvä pienhiukkasten puhdistuskyky. Asennettavissa lattialle, seinään tai kattoon tilan vaatimusten mukaisesti. Tuotetta on helppo käyttää ja huoltaa.”

Valmistaja panostaa koronantorjuntaan

Euromate VisionAir1:n valmistaja on hollantilainen, 45 vuotta ilmanpuhdistusalalla toiminut Euromate.

Korkealaatuisia ilmanpuhdistimia valmistava yritys seuraa koko ajan koronaan liittyvää tutkimustietoa ja kehittää tältä pohjalta omia tuotteitaan.

Koronavirus tarttuu ilmavälitteisesti suurempien pisaroiden lisäksi myös hyvin pienten pisaroiden mukana. Nämä, niin sanotut aerosolit voivat jäädä leijumaan ilmaan pitemmäksi aikaa, jolloin tartunnan voi saada kahden metrin turvaetäisyyden ulkopuoleltakin.

Aerosolien yhteydestä koronaviruksen leviämiseen on tehty lukuisia tutkimuksia, ja Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) toteaakin yhteydestä olevan jo riittävästi näyttöä. Myös 239 tutkijaa, tiedemiestä ja asiantuntijaa 32 eri maasta oli tätä mieltä Maailman terveysjärjestölle (WHO) viime heinäkuussa osoitetussa avoimessa kirjeessään. WHO on tämän jälkeen myöntänyt virallisesti, että aerosolien välityksellä on mahdollista altistua virukselle.

Tartunnat tapahtuvat aerosolivaikutuksen vuoksi pääasiassa sisätiloissa, jolloin sisäilman ilmanvaihdon ja -puhdistuksen merkitys korostuu koronantorjunnassa.

Euromate VisionAir1 

Euromate VisionAir1 ilmanpuhdistin soveltuu toimistoihin, kouluihin, päiväkoteihin, sairaaloihin ja muihin puhdasta sisäilmaa tarvitseviin kohteisiin. Se voidaan asentaa jalustalle, kattoon tai seinälle.

Ilmanpuhdistimessa on vakiona kolme suodatinta: esisuodatin, MediaMax-hiukkassuodatin sekä aktiivihiilisuodatin. Esisuodatin puhdistaa sisäilmasta suuremmat epäpuhtaudet, MediaMax-hiukkassuodatin puhdistaa mikroskooppisen pienet hiukkaset, kuten esimerkiksi katupölyn sekä siitepölyn. Aktiivihiilisuodatin poistaa hajuja ja kaasuja.

Kolminkertainen suodatus

Euromate imanpuhdistimien teho perustuu ainutlaatuiseen suodatinjärjestelmään, joka puhdistaa sisäilman kolmessa vaiheessa. Tehon on vahvistanut riippumattomat tutkimuslaitokset VTT Suomesta sekä TNO.

Vahe 1.

Esisuodatin suodattaa suuremmat hiukkaset, kuten hiukset ja ihohiutaleet.

Vaihe 2.

Ympäristöystävällinen HepaMax suodatin on pinta-alaltaan erittäin suuri, jonka ansiosta sillä on pieni ilman vastus ja suuri suodatinkyky. HepaMax suodattaa 99,995% eniten läpäisykykyisistä hiukkasista (MPPS)!

Vaihe 3.

Lopuksi lisätään hopeaionisuodatin ja UV-C-valo, jolla ilmassa jäljellä olevat virukset ja bakteerit tehdään vaarattomiksi. Tämän lisäksi aktiivihiilisuodatin absorboi epämiellyttävät hajut ja kaasut.

Puhtaan sisäilman asiantuntija 

Turvallisemman työympäristön puolesta jo yli 35 vuotta

Sonesta on toiminut jo yli 35 vuotta ja on vanhin yritys ilmanpuhdistinalalla Suomessa. Edustamme alan johtavia laitevalmistajia, joiden tuotteista rakennamme asiakkaan tarpeisiin sopivan kokonaisuuden. Huolehdimme laitteiden yhteensopivuudesta, ratkaisun toimivuudesta sekä huollosta, että ne vastaavat asiakkaan tarpeita. Tavoitteenamme on palvella asiakkaitamme tehokkaasti ja kilpailukykyisesti.Saatat pitää myös tästä artikkelista

Uutuus-PAS 3300

Ilmanpuhdistimet toimistossa: suojaavatko ne viruksilta?

Ota Yhteyttä


Puhdas sisäilma on kaikkien etu